Slået op d.

Er økologisk og biodynamisk vin det samme som naturvin?

Hvis du gerne bare vil have et kort svar, som du kan bruge hvis spørgsmålet dukker op i en quiz en dag, så hjælper jeg dig gerne, uden at du behøver at læse hele indlægget: Svaret er nej. (Jeg håber du vinder!)


Hvem må hvad

Både øko-, bio- og naturvin adskiller sig fra konventionel vin, ved at have strammere love eller regler for hvad der må benyttes og tilsættes, når der skal laves saft til de voksne.
Ved fremstilling af konventionel vin har du 55 mere eller mindre naturlige tilsætningsstoffer at lege med (nogle meget lidt naturlige), når du skal forsøge at få juicen fra de knuste druer til at smage godt. Derudover findes der forskellige pesticider og andet guf, som er tilladt at bruge i marken, for at sikre sig at høsten kommer i hus.
Hvis du skal ud og lege økologisk vinbonde, må du lade pesticiderne og de slemme af tilsætningsstofferne ligge, og så er vi nede på 30 forskellige stoffer i værktøjskassen.
Vil du gå Rudolf Steiner i bedene, og forsøge dig ud i biodynamikken, skal du sige farvel til yderligere 20 stoffer, så du nu er nede på 10 styks, såsom kvarts og kolort – altså, til brug i marken… Desuden skal du også helst lade maskinerne stå, og selv tage ud og rundt imellem vinstokkene for at håndplukke druerne.
Er du langhåret nok til at ville gå i krig med naturlig vin, må du slet ikke bruge noget som helst, og hvis du gør vil det blive sagt!
Naturvin er kort sagt vin lavet af økologisk eller biodynamisk dyrkede druer, uden at tilsætte eller fjerne noget – hverken i marken, under gæringen eller ved flaskning – ish…. For der er forskellige meninger om hvem der må være med i klubben.

Lidt svovl eller ingen svovl?

Svovl er det altoverskyggende debatemne, når vi taler om rigtigt og forkert. De helt hardcore naturvinsbønder kræver at der er ingen svovl, ingen filtrering, ingen tunge maskiner i marken, ingen tilsat gær, intet andet en druemost og den vildgær som sidder på druerne når de bliver plukket, samt hvad der må være i luften rundt omkring.
Og så er der dem som laver vin mere eller mindre efter de samme principper, men med små undtagelser så som tilladelse til – om nødvendigt – at tilsætte en minimal mængde svovl ved flaskning.
Der findes ikke nogen lovmæssige guidelines indenfor naturvin, som vi kender det fra økologi og biodynamik, og derfor kan man heller ikke officielt sige hvad der tæller som naturvin, men det kan fortolkes på lige så mange måder som der er ‘naturvinsbønder’. Der er dog et par forskellige foreninger og sammenslutninger som hver især har vedtaget nogle regler og retningslinier at gå efter. De fleste af dem er enige om at det er ok at tilsætte en lille smule svovl, men der er lidt uenighed om hvor meget der må bruges. Nogen tillader ingen tilsætning overhovedet (for eksempel det franske S.A.I.N.S.), mens andre siger god for op til 50 mg.(for eksempel VinNatur i Italien). For konventionelle vine er det til sammenligning tilladt at bruge op til 200 mg. pr. liter vin.

Årsagen til denne syndsforladelse ligger i risikoen for, at vinen ændrer sig så meget i flasken, så det kun er virkelig passionerede natur guruer der stadig vil kalde det for god vin, målt op imod hvor lidt svovl der nogen gange skal til for at styre vinens gæring. Og det skal også siges, at der er ret mange af dem som er medlemmer af de forskellige foreninger, som bruger langt mindre end det tilladte, eller slet ikke bruger svovl, selvom deres vinvenner ikke ville rynke på næsen af det.
Men hopper du nu ud for at inspicere markedet for vin uden svovl, så er der selvfølgelig en ting mere der gør din opgave mere besværlig: Der findes ikke vin hvor der ikke står med småt, at vinen indeholder sulfitter – også kendt som svovl! Det er ikke fordi jeg har brugt de sidste 600 ord på at finde på en lang og relativt kedelig løgn, men fordi at der i løbet af gæringen helt naturligt opstår svovl i vin. Det er derfor vedtaget både for konventionel, øko, bio og naturvin at det SKAL stå på flasken at der er sulfitter i. Hvorfor der ikke behøver at stå hvad der ellers er af spændende sager i, kan man så undre sig over..
Det du skal kigge efter, hvis du gerne vil have en af de hardcore naturvine, er vin hvor der ikke er tilsat svovl. På franske vine står det ofte som ‘sans soufre ajouté’ eller bare SSA.
Af den grund har jeg ikke tænkt mig at skrive hvilke af vinene her på webshoppen der er naturvin, men blot om der er tilsat svovl eller ej. Så har jeg tillid til, at du selv kan stå på mål over for hvem du nu eventuelt deler din vin med, hvis du præsenterer det som det ene eller det andet – eller tredje, hvis du er kreativ.

Vinmobning

Som du måske har lagt mærke til, er ingen af vinene der er til salg her på siden konventionelle, og der kommer heller ikke til at komme nogen af dem i fremtiden. Tarveligt? Måske. Men så er det godt at det ikke er det sværeste at opdrive her i landet, hvis det var det du var på udkig efter.
Jeg har tænkt meget over hvordan man forklarer hvorfor de er fravalgt, uden at lyde snobbet eller hellig, og er kommet frem til at det nok ikke kan lade sig gøre, så det stempel må jeg bare leve med, hvis det er de tanker du får når du læser videre.
Lad mig slå fast at jeg ikke demonstrativt lader være med at drikke konventionel vin, hvis det bliver serveret for mig. Jeg kan til gengæld ikke huske hvornår jeg sidst har brugt tid eller kræfter på, at finde frem til en konventionel vin jeg gerne ville smage igen. #snob
Det er ikke nødvendigvis fordi jeg synes at det smager dårligt, men det er bare sjældent en særlig spændende oplevelse.
Der har jeg haft anderledes interessante vine i glasset, som har vist sig at være enten øko, bio eller natur. For mig er det sjove ved vin, at der er så bred en vifte af udtryk de kan have, og der er viften bare bredest, når vinen er klar i sin tolkning af hvor den kommer fra. Når der ikke er tilsat alt muligt for at kontrollere, styre eller manipulere vinen, så vil det helt naturligt være en mere levende vin du får i glasset. En vin som ikke er sat i spændetrøje af krav til særlige kendetegn for vinområder, eller er blevet gasset af forskellige sprøjtemidler i marken, så den er blevet helt træt. Når vinen ikke bliver forplumret af ting som ikke oprindeligt var en del af den, må den vel også i højere grad kunne afspejle det miljø eller terroir den kommer fra.
Det er i min optik helt naturligt, at vinstokke som er sunde og raske, automatisk giver bonden nogle bedre druer at arbejde med, som så igen ender som en potentielt bedre vin.

Fremstillingen af vinbønder som ikke gør andet end at plukke druerne, trampe rundt i dem og se hvad der så kommer til at ske med mosten, er meget sjov og måske også rigtig i nogle tilfælde. Men tilgengæld kræver det en meget dygtig landmand, at holde sin mark sund og produktiv, uden brug af nogen form for gift eller andre unaturlige hjælpemidler. Ligesom det kræver en virkelig dygtig vinmager, at sørge for at gæringsprocessen rent faktisk ender ud i en vin, fremfor eddike eller andet knapt så læskende, ligeledes uden hjælpemidler. Det bærende punkt for at jeg synes at den type vin er sjovere at dykke ned i, er nok netop at det er virkeligt dygtige folk der står bag, som derfor laver virkelig god vin!
…Skal vi så også lige smide en bemærkning om, at det derudover er langt bedre for miljøet og din egen krop at der ikke er ting og sager i, som der ikke burde være, hverken i din krop eller i jorden? #pudsminglorie

 

Og hvorfor sælge vin, som jeg ikke selv synes er spændende?
Hvis du er blevet nysgerrig efter at smage det selv, så se om der er noget i shoppen der frister her.

P.S.
Skulle du være interesseret i en mere dybdegående og saglig forklaring af forskellene, kan du læse en fin artikel om det på vinsiderne.dk.

Slået op d.

Vin til Folket

Itsjustwine.dk sammensætter smagekasser for dig der gerne vil have den store vinoplevelse. Dig som elsker at slynge vinen graciøst rundt i glasset og indsnuse de første noter, og de subtile undernoter. Som synes at den første tår af et godt glas vin, skal slubres rundt i alle mundens kringelkroge, så himmerigsdråbernes fulde potentiale smages.

Og så er det naturligvis også til dig, som synes at ovennævnte person lyder en kende prætentiøs, men finder det interessant at en vin der lugter lidt af prut kan vinde over tid.

Formålet er at sammensætte vine som både er interessante for jer der lige er gået igang med at undersøge vinens verden, for connisseurs, for strikkeklubben, for bachelorskribenten og til parmiddagen.

Det er vin lavet af bønder som arbejder bæredygtigt, altså enten økologisk vin, biodynamisk vin eller naturvin – dog ikke nødvendigvis certificeret – og det er vin som er skabt til at blive drukket.

Vin behøver ikke at være indviklet. Hvis det smager godt, så drik det..